Deze opdracht heb ik uitgevoerd als onderdeel van mijn opleiding aan Academie Artemis. Trendwatching en forecasting is een belangrijke methode om te voorspellen welke trends, kleuren en materialen in de komende periode actueel worden. Dit is belangrijk omdat deze trends iedereen raken. Jou als organisatie doordat het effect heeft op hoe je doelgroep handelt of op wet- en regelgeving. Maar ook voor jou als particulier. Want deze trends beïnvloeden ook hoe bijvoorbeeld een interieur er de komende jaren uit komt te zien. Bij elke opdracht kijken ik daarom naar de op dat moment actuele trends. Maar soms pak je het groots aan en ontwikkel je een trendboek voor de trends van de toekomst.

Opdrachtgever
Academie Artemis
Discipline
Trendwatching
Uitwerking
Trendboek
Datum
februari 2016

01. De opdracht

Wanneer je een trendboek ontwikkelt doe je dat niet voor de trends die nu spelen. Maar voor de trends die we verwachten in de toekomst. Meestal tussen zo’n anderhalf en drie jaar vanaf nu. Dit trendboek richt zich op de lange termijn. We kijken naar de periode die zich over drie afspeelt, 2019 dus.

In dit trendboek kijken we naar de overkoepelende trends zoals deze spelen in de maatschappij en hoe deze trends zich vertalen naar kleuren, vormen en materialen voor interieur. Een dergelijk trendboek wordt door organisaties gebruikt als inspiratie voor hun collecties in die betreffende periode.

I really believe in the idea of the future

- Zaha Hadid

02. De oplossing

Humanoid is het trendboek voor 2019. Wij mensen overleven door al eeuwen door ons constant te blijven ontwikkelen. We passen onszelf of onze situatie zo aan dat we langer, prettiger, makkelijker en/of uitdagender leven. In de afgelopen decennia zijn de veranderingen, waaraan we ons moeten aanpassen, steeds sneller gegaan. Dit zal de komende tijd niet veranderen. De bijna onvatbare technologische vooruitgang, de enorme verstedelijking en globalisatie met al zijn bijkomende uitdagingen zorgen ervoor dat wij onszelf en onze omgeving opnieuw naar onze hand moeten zetten om te overleven.

Dit leidt tot drie trendrichtingen:

Sheltered Nomad

Als gevolg van de enorme stedelijke groei worden huizenprijzen onbetaalbaar. sheltered nomads zijn mensen die ervoor kiezen om als stadsnomade te leven in kleine vaak tijdelijke woonruimte. Voor hen is het belangrijk zich veilig en geborgen te voelen in de overweldigende stad.

Excelled Servant

Door de enorme opkomst van wearables zijn mensen zich steeds meer bewust van het levensstijl en hun hele leven (laten) volgen met apps en andere technologie. Hiermee wordt de druk om gezond te leven steeds groter. Dit vertaalt zich naar een levensstijl waarbinnen constant wordt gezocht naar de optimale gezondheidsprestatie.

Joyous Rebel

Al jaren leven we met dreiging van terrorisme, een maatschappij die steeds verder verhardt minder tolerant is. Dit zorgt dat we diep van binnen met angst leven. De joyous rebel gaat de strijd aan met deze angst en vrolijkheid is het wapen. Niet vanuit naïviteit, maar juist vanuit het geloof dat positiviteit nodig is om de wereld beter te maken.