Interieurdesign voor bedrijven

Een passend interieur voor Happy Kids Care

Happy Kids Care ondersteunt gezinnen die te maken hebben met de diagnose ADHD, autisme en bijkomende gedragsproblematiek. Dat doen we door niet alleen het kind zelf, maar ook de ouders en daarmee het hele gezin te begeleiden. Die begeleiding en ondersteuning kan allerlei vormen aannemen. Waaronder ook begeleiding en opvang op de Happy Kids Care locatie. Een locatie die een professionele en huiselijke omgeving biedt voor de kids, hun ouders en het team van Happy Kids Care.

Opdrachtgever
Happy Kids Care
Disicpline
Interieurontwerp
Uitwerking
Interieurontwerp op maat
Datum
Mei 2019

01. De opdracht

Het ‘honk’ van Happy Kids Care wordt gedurende dag door vele doelgroepen gebruikt. Zo worden er trainingen voor zorgprofessionals gegeven, ouders en kinderen ontvangen, werkt het team er en komen er dagelijks groepen kinderen voor de opvang en begeleiding van Happy Kids Care. De ruimte moet zo worden ingericht dat al deze groepen zich hier prettig voelen. 

Daarnaast is er een extra uitdaging. De kinderen die Happy Kids Care bezoeken zijn gediagnosticeerd met ADHD, autisme of aanverwante stoornissen. Deze doelgroep is erg gevoelig voor prikkels. In de inrichting dient er dan ook rekening gehouden te worden met de rust en regelmaat die zij nodig hebben, zonder aan warmte en huiselijkheid in te leveren.

Ontzettend knap hoe Lotte de vertaalslag weet te maken van de sfeer van HKC naar het juiste interieur.

- Judith

02. De oplossing

Voor dit project heb ik de kinderen als belangrijkste uitgangpunt genomen. Alle dienstverlening van Happy Kids Care draait uiteindelijk om hen. Zij zijn dus de belangrijkste doelgroep. Om te zorgen dat de ruimte prettig is voor hen heb ik me erg verdiept in het effect van kleuren. En uit onderzoek blijkt dat groen de kleur is die iedereen prettig vindt, dat heeft te maken met de trilling van deze kleur (elke kleur trilt op zijn eigen frequentie, daardoor kunnen we verschillende kleuren waarnemen). Blijkbaar vinden wij de trilling op deze frequentie prettig en prikkelt deze ons het minst. Het is dan ook niet meer dan logisch dat groen de basiskleur is geworden voor het interieur. Bijkomend voordeel is dat Happy Kids Care zelf ook groep gebruikt in de huisstijl, waardoor er gelijk een duidelijk link is gelegd tussen het interieur en de overige communicatiemiddelen.

Hoewel het natuurlijk een werkomgeving is, worden hier dagelijks kinderen opgevangen en begeleidt. Voor hen is het het prettigst wanneer dit in een huiselijke setting gebeurd. De ruimtes waar de groepen verblijven zijn dan ook als een soort woonkamers ingericht, met hoekjes die in het teken staan van de verschillende functies. Zo is er de eettafel, waar overdag gespeeld kan worden of huiswerk kan worden gemaakt en waar ‘s avonds samen gegeten wordt. De bank is de plek waar gerelaxt kan worden. Bij de kasten is er ruimte om te spelen en verder heeft elke ruimte een aantal plekken waar je je even terug kunt trekken; denk aan een leeshoek met een fijne zitzak.

Om te voorkomen dat het te druk wordt is er per ruimte een duidelijk kleurenpalet en worden ook de accessoires binnen dit palet gestyled. Hierdoor blijft de omgeving rustig. Het speelse element komt terug in speelse elementen die je in elke ruimte terugvindt, juist ook de kantoren en vergaderruimten. Denk aan houten speelgoed als decoratie in de vergaderzaal en posters die lijken op oude schoolkaarten in het kantoor.