by lotte 15 april 2021

Licht als belangrijke sfeermaker: 5 tips

Licht is een van de belangrijkste sfeermaker in huis. Maar ik merk in de praktijk dat het vaak een ondergeschoven kindje is. Mensen vinden het leuk om na te denken over kleur, een tof behang of een nieuwe bank. Maar verlichting vinden ze vaak lastig en veel minder sexy. Zeker als je het hebt over de basisverlichting van de woning. En eerlijk is eerlijk, ik begrijp het wel een beetje. Want het is ook niet makkelijk. Hoeveel licht heb je nu nodig en worden van die spotjes niet heel ongezellig? En daarbij, basisverlichting bestaat veelal uit (inbouw)spot of rails met spotjes, niet de meest creatieve en inspirerende keuzes om te maken als je met je interieur bezig gaat. Maar, wel een hele belangrijke keuze die uiteindelijk enorm bijdraagt aan het eindresultaat. In onderstaande vlog (of blog als je liever leest dan luistert) een paar praktische tips!

Huur een expert in

Misschien een beetje flauw, want ik ging juist tips geven zodat je er zelf mee aan slag kan, En dat kun je ook zeker met de volgende tips. Maar vind je het gewoon echt lastig of niet leuk? Huur dan iemand in die deze kennis volledig onder de knie heeft en voor jouw situatie het ultieme lichtplan kan samenstellen. Zo weet je zeker dat jouw interieur straks de ‘spotlight’ krijgt die het verdient.

Bij mij kun je een interieurplan eenvoudig upgraden met een lichtplan. In dat geval kijken er zelfs twee experts naar jouw situatie. Ik vanuit de creatieve hoek en hoe het aansluit bij de rest van het interieur en mijn Home Made By_ collega kijkt vooral naar de technische kant van het verhaal: waar moet het licht komen en hoe kunnen we dat het beste oplossen. Zo krijg jij het beste van twee werelden.

Voorkom een zwart gat

Basisverlichting is niet sexy. Ik hoor dan ook vaak: ‘ik wil geen spotjes’. Een logisch verhaal want een mooie armatuur in de ruimte geeft zoveel meer sfeer dan alleen licht. Echter, goede verlichting is een combinatie van deze twee. Hierbij gebruikt je spots (en dat kan inbouw, opbouw of via een trackrail, net wat voor jou situatie het meest geschikt is) om te zorgen dat elke plek in de woning voldoende licht krijgt, zodat je ’s avonds niet richting een donkere hoek kijkt. Want geloof me: ‘duisternis’ is een echte sfeerkiller. En die armaturen gebruik je uiteraard voor het licht, maar ook om een statement en sfeer aan je interieur toe te voegen. Een mooi lamp boven de eettafel, Een staande lamp in je zithoek of juist een hanglamp bij dat mooie dressoir om extra sfeer toe te voegen.

Indirecte verlichting

Het uitlichten van je wanden geeft vaak een heel sfeervol effect. En dat doe je vaak het beste met indirecte verlichting. Veel van jullie weten vast gelijk waar ik het over heb, maar voor de zekerheid: indirecte verlichting richt zich op de vloer, het plafon of de muur. Je ziet dus niet de lichtbron zelf, het licht komt van de reflectie van de lichtbron op het oppervlak (bijvoorbeeld de muur). Dit zorgt voor een mooie subtiele lichtval en werkt enorm sfeer verhogend door de licht en schaduwwerking. Een mooie manier om je wand een extraatje mee te geven.

Vergeet je kunst niet

Iedereen heeft iets in huis dat van persoonlijke waarde is. Ik noem het kunst, want het gaat vaak om een schilderij, mooie foto, een vaas of beeld. Maar het kan natuurlijk van alles zijn. Het gaat erom dat je een aantal persoonlijke spullen hebt, die jouw interieur echt van jouw maken. Deze spullen verdienen het om letterlijk in de ‘spotlight’ te staan. Mijn tip is dan ook om dit altijd mee te nemen als je met je lichtplan aan de slag gaat. En goed na te denken hoe je deze op een mooie en passende manier kunt uitlichten. Vaak werk je hier met subtiele spotjes die je goed kunt richten, zodat je heel precies kunt bepalen wat je wilt uitlichten.

Even dimmen

Tegenwoordig (ja zeker in tijden van corona) zijn veel van onze woonruimtes multifunctioneel. De woonkamer is overdag ook thuiskantoor en in de slaapkamer huist tegenwoordig ook een kleine sportschool. We weten allemaal dat dit uitdagingen met zich meebrengt. Qua ruimte, maar ook qua verlichting. Want boven je bureau wil je een goede lamp die veel licht, zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Maar als dat bureau in je woonkamer staat en de lamp dus ook, dan ben je hier tijdens een romantisch avondje op de bank een stuk minder gelukkig mee. Daarom is het slim om te kijken naar verlichting die je kunt dimmen. Zo verander je de sfeer van de ruimte met de situatie mee. En hoewel de huidige Ledverlichting niet altijd even goed met de standaard dimmer in je huis werkt, zijn hier tal van oplossingen voor. Bij een grote verbouwing, zorg je voor de juiste dimmers die perfect aansluiten op het lichtplan, maar dat is natuurlijk geen optie als je gewoon een lamp wilt vervangen. Kijk dan eens naar WiZ, deze lampen kun je met behulp van een app op je telefoon helemaal personaliseren in lichtkleur en -sterkte.

Last but not least

Elk huis en elke woonsituatie is uniek. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over hoe jij (of jullie) je huis gebruikt en welk licht daar het beste bij past. Zo kan er bij mij in de keuken niet voldoende licht zijn, ik zie graag wat ik snij en hoe het er in de pannen aan toegaat. Terwijl ik in de slaapkamer graag een wat gedemptere sfeer heb, hier hoef ik alleen maar mijn bed terug te vinden en wil niet meer geactiveerd worden door een teveel aan licht. Deze zaken zijn bepalend voor de oplossing. Zo heb ik in de keuken spotjes die vanaf boven op mijn werkblad schijnen, met een helderwit licht. En in mijn slaapkamer heb ik een lampje op mijn nachtkastje staan die juist een warme lichtbron heeft. Door deze zaken voor jezelf op een rijtje te zetten, kun je goed bedenken welke oplossing je zoekt. En lukt je dit niet alleen, dan heb je een hele goede input voor degene die jou hiermee gaat helpen 😉

En mocht je nu met deze tips aan de slag gaan? Ik wens je veel plezier een succes. Ik hoor het graag als je nog vragen hebt. Of misschien wil je het resultaat wel met ons delen. Vind ik natuurlijk erg leuk!