by lotte 15 april 2020

Gaan we nu eindelijk echt naar lokaal?

Ik keek van de week Virus vergezichten van VPRO tegenlicht, met een hoofdrol voor dé trendwatcher, Lidewij Edelkoort. Ik heb al eens een trendpresentatie van haar live mogen meemaken, en houd haar verder online altijd scherp in de gaten. Kortom een must watch. En niet alleen voor mij, eigenlijk voor iedereen die benieuwd is over hoe nu verder.

Ik kom later nog even meer inhoudelijk terug op deze uitzending. Alle informatie maalt nog door mijn hoofd en moet nog beklijven. Geef me een paar weken en dan heb ik er vast een visie op.

Maar wat me nu bij bleef is dat ze verwijst naar het feit dat we het anders moeten doen. We moeten minder produceren, maar ook het proces dichter bij huis zoeken en meer zelf maken. Dit doet me heel erg denken aan mijn utopische trend die ik heb gepresenteerd als toelatingsopdracht voor Academie Artemis.

Een goed excuus om deze eens uit de kast te halen en te digitaliseren. Eerst neem ik je mee in mijn onderzoek boek. In dit filmpje geef ik her en der toelichting op de geplaatste afbeeldingen. Dit boek is eigenlijk een plakboek van mijn denkproces. Het zijn geen concrete antwoorden, het neemt je mee in de tijd en in het onderzoek dat ik gepleegd heb om tot de trend te komen. Onder het filmpje vind je drie moodboards. De eerste twee geven de overkoepelende trend weer. De laatste geeft een indruk van de concrete vertaling naar interieur (het gewenste eindproduct voor mijn toelating). Zelf vind ik het onderzoek en de overkoepelende trend het spannendst… en zie ik daar enorme raakvlakken met alles wat er nu speelt.

Deze trendvoorspelling is natuurlijk uitvergroot en blijft helaas waarschijnlijk deels een ideaal een mooie utopie. Maar het biedt wel inspiratie naar realistische ideeën die zich al ontwikkelen en die zich, zeker nu, best eens verder zouden kunnen ontwikkelen.

Worldwide inspiration, local living

Deze trend gaat over globalisatie, waardoor juist onze lokale gemeenschap belangrijker wordt. We leven in een wereld waar alles de wereld over gaat: producten, ideeën en mensen. Dit zorgt ervoor dat invloeden van culturen zich met elkaar vermengen en dat we inspiratie van over de hele wereld tot ons nemen. Echter is het zonde om al die geweldige ideeën aan de andere kant van de wereld te realiseren om ze vervolgens per schip, vliegtuig of ander transportmiddel naar ons toe te laten brengen. Dat is kostbaar, vervuilend. En we hebben nu ervaren wat er gebeurt als zo’n productieland als China even niet meer kan produceren. Kortom het is veel handiger om ideeën uit te wisselen, te verkopen via internet. En met deze blauwdrukken (zoals je nu je eigen jurk maakt op basis van een patroon) zelf aan de slag te gaan. Of – vaak beter en makkelijker – onze lokale ambachtsman met dit ontwerp aan het werk zetten. Dit biedt tevens een enorme vrijheid, want je kunt ideeën aanpassen, verrijken, je eigen materialen en afwerkingen kiezen. Kortom je creëert altijd een uniek exemplaar. Deze ontwikkeling is niet alleen duurzaam, draagt bij aan een sterke lokale economie en haalt het beste uit de multiculturele samenleving op wereldwijd niveau. Het biedt ook een hele mooie kans voor de stad om zich te ontwikkelen. Want als we niet langer allemaal dezelfde jurk kopen bij een van de grote ketens, dan is er weer ruimte voor kleinschaligheid, dan is er plek voor een kleermaker of een kleine boetiek. Dit biedt een veel diverser en interessanter straatbeeld en zorgt ervoor dat de stad weer een levendige broedplek wordt.

Dit moodboard verbeeld de globale inspiratie. Waarbij je ziet dat enerzijds alle culture verschillen gedeeld en zelfs ‘geblend’ worden. Maar ook dat grote denkers, ideeën en opvattingen de hele wereld overgaan. Dat onze kennis en inspiratie eigenlijk onbeperkt is. We halen overal het beste vandaan en maken daar ons eigen wereldbeeld van.

Dit moodboard laat de ambachten zien en maakt het lokale produceren zichtbaar. De ideeën de we wereldwijd opdoen worden lokaal omgezet in concrete producten. Doordat elk product onze eigen interpretatie is van een idee of ontwerp, we zelf het gewenste materiaal kiezen en het in unieke items wordt geproduceerd door vakmannen is elk product uniek en weerspiegelt het wie we zelf zijn.