by lotte 5 april 2018

Eigentijds Art Deco

Mijn weken zijn doorgaans behoorlijk druk. Ik vind het dan ook heerlijk om op mijn vrije avond samen met mijn liefde op de bank te zitten en relaxt een beetje tv te kijken. Naast de vele must-watch-series op Netflix en aanverwanten word ik extreem gelukkig van klus- en verhuisprogramma’s. Vooral die van de BBC vallen over het algemeen in de smaak.

Maar zo belande ik dus op een vrije avond (of zondagmiddag, dat durf ik zo niet meer te zeggen) in ‘het Blok‘, de Australische versie. En gelukkig gaan ze van het ene seizoen zo door naar het andere. Kortom een kleine verslaving (er zijn twee aflevering per werkdag) is ontstaan.

Het huidige seizoen moeten vijf koppels elke een appartement realiseren in een voormalige zeepfabriek. Het pand komt uit begin 1900 en is in de art deco stijl gebouwd. De stellen krijgen daarom als opdracht deze stijl in hun appartementen te verwerken. Uiteraard niet letterlijk, maar passend bij deze tijd.

Veel van de stellen hebben hier moeite mee. Ze vinden het lastig de vrij bombastische stijl met een nadrukkelijke stempel te vertalen naar een eigentijdse en luxe variant. Ze kiezen vaak voor een vrij letterlijke interpretatie.

Je begrijpt het begon bij mij te kriebelen om eens verder op onderzoek uit te gaan naar art deco en hoe je dit naar een modern interieur zou kunnen vertalen. Een leuke klus waarbij ik vele afbeeldingen op mijn pinterest heb verzameld en geanalyseerd. Uiteindelijk heb ik deze verwerkt in vier moodboards die vier verschillende stijlen van ‘new art deco’ verbeelden. Van luxe tot strak en minimaal.

Modern Luxery

Art deco als basis voor een luxe interieur door het gebruik van diepe tinten, luxe materialen en een verfijnde afwerking.

Soft tones

Art deco, maar dan in de kleurstelling van nu. Geen zware donkere materialen, maar heerlijke poederpastels in combinatie met marmer en metalen als koper, goud en messing.

With a twist

Art deco op z’n creatiefst! De elementen uit de stijl worden uitvergroot en krijgen extra veel aandacht. Door te kiezen voor opvallen kleur en materiaal gebruik.

Minimal Deco

De bekende elementen uit de art deco stijl worden gebruikt, maar teruggebracht naar de kern en ontdaan van extra versieringen. Er wordt gebruik gemaakt van een minimaal kleurenpalet en luxe wordt toegevoegd door uitzonderlijk hoge afwerking en keuze voor luxe en duurzame materialen.