Ervaar de materialen

Afgelopen week was het weer zover, de jaarlijkse Material Xperience streek neer in Ahoy Rotterdam. Zoals elk jaar is dit een beurs waar je als interieurontwerper / stylist graag bij wilt zijn. De nieuwste materialen en meest innovatieve materialen worden getoond. En daarnaast staan er diverse leveranciers met hun noviteiten. Kortom inspiratie genoeg.

Zo ook dit jaar. En wat het leuke is om te zien is dat je de trends in materialen langzaam ziet verschuiven. Afgelopen jaren was er vooral veel aandacht voor natuurlijke en duurzame varianten van materialen die nu zeer vervuilend zijn. Zoals alternatieven voor ‘virgin’ plastic. Gelukkig blijft daar ook dit jaar nog aandacht voor – want ja. dit thema is blijvend belangrijk.

En een (voor mij) positieve verrassing was de presentatie van de eerste circulaire vloerbedekking. Deze verschillende materialen in deze vloerbedekking zijn na jaren intensief gebruik eenvoudig van elkaar te scheiden, waardoor alle materialen op zich hergebruikt kunnen worden en er dus geen grondstoffen verloren gaan. Een hele mooie ontwikkeling

Een totaal andere invloed, maar zeker niet minder belangrijk en zichtbaar, is de invloed van technologie. Enerzijds de invloed hiervan op de functie vormgeving van materialen. Waarbij soms echt technologie wordt ingezet en soms juist op een analoge manier een bepaalde suggestie wordt gewekt. En aan andere materialen wordt juist een functie toegevoegd, zodat ze meer doen voor mens en/of milieu. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen met ingebouwde zonnecellen. De look & feel van blijft hetzelfde, maar naast de oorspronkelijke functie van je pannendak, levert deze nu ook nog een stroom aan je huishouden.

Onderstaand vind je een drietal moodboards samengesteld n.a.v. mijn bezoek aan Material Xperience 2018.

NAW

Naw staat voor new raw materials, of wel: nieuwe grondstoffen. De materialen in dit moodboard zijn allen gemaakt van verrassende grondstoffen die de oorspronkelijke grondstof voor het betreffende materiaal vervangen, omdat deze zeer vervuilend of eindig zijn.

Wasterials

Bij vrijwel elk productieproces blijft restafval over en daarnaast produceren wij dagelijks steeds meer afval. Deze ‘puinhopen’ zijn de inspiratie geweest voor de materialen op dit moodboard.

Materillusion

De technologie is van invloed geweest op deze materialen. Soms letterlijk en soms is alleen de suggestie gewekt. Elk materiaal op dit moodboard biedt meer dan je in eerste instantie verwacht.

Comment (01)