De leukste drie musea in Denemarken

Vakantie is natuurlijk vooral om even te ontspannen en te genieten van quality time. In mijn geval betekent dat nieuwe plekken verkennen, door steden slenteren en lekker eten en drinken. Maar die nieuwe plekken en steden bieden mij stiekem vaak ook een flinke dosis inspiratie voor mijn werk. Ik bezoek dan ook graag musea en exposities tijdens mijn vakantie. En tijdens een vakantie in het land van design staat er zelfs wel meer dan een museum op de planning. Hieronder mijn top 3 van geweldige musea in Denemarken.

Lousiana Museum of Modern Art

Zo’n half uurtje rijden van Kopenhagen ligt het Louisana Museum of Modern Art. Toen ik in Nederland vertelde naar Denemarken te reizen werd dit museum mij door meerdere mensen op het hart gedrukt. Terecht! Het is denk ik het meest indrukwekkende museum waar ik ooit ben geweest. En niet alleen vanwege de aanwezige collectie en exposities. Zeker ook vanwege het gebouw, de ligging (in de natuur aan de kust) en de interactie die het museum aangaat met zijn omgeving. De interactie tussen natuur en cultuur. Waarbij de natuur echt onderdeel wordt van de kunst. Of is het juist andersom? Ervaar het zelf. Ow ja, leuke bonus: ze hebben in Infiniti Room van Yayoi Kusama.

Trapholt – museum of modern art, craft and design

Als je net als ik een liefhebber bent van Design dan is het Trapholt een echte aanrader. Zeker als jij je ook graag laat inspireren door de Deense Design Klassiekers. Want behalve het museum zelf is hier het modulaire zomerhuis van Arne Jacobsen (een prototype) toch wel een aanrader. Het voelde voor mij , jaren na dato, nog steeds als een heel innovatief concept. Leuk om daar meer over te horen. Let wel op, toen ik het bezocht was het zomerhuis alleen op bepaalde tijden, onder leiding van een gids te bezoeken. Houd hier dus zeker rekening mee in je planning. Zonde als je het alleen van buiten kunt bewonderen.

ARoS

Dit museum in Aarhus (sowieso een leuke stad om te bezoeken) richt zich op moderne kunst. Je loopt via de spiraaltrap in het museum omhoog. Je start in de kelder met licht- en videokunst (dit voelt gelijk al heerlijk vernieuwend) en loopt vervolgens omhoog langs de verschillende exposities en vaste kunstwerken (waaronder Ron Mueck’s Boy, een zeer waarheidsgetrouwe en reusachtige hurkende jongen, die je wellicht aan het ‘strandstel’ in het Museum Voorlinden doet denken) en komt dan uit bij het kersje op de taart; het dak! Op het dak bevindt zich het Rainbow Panorama, een ronde wandelgang waarbij je 180 graden uitzicht hebt over de stad. Met elke stap die je zet verandert niet alleen je uitzicht maar ook de kleur waarmee je de stad bewonderd. Deze rondgang heeft namelijk ramen in alle kleuren van de regenboog. Prachtig om van een afstand te zien en superleuk om zelf doorheen te lopen.

Meer info: https://aros.dk/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.