De ziel van een oude gevangenis
Ik vind oude – het liefst industriële – gebouwen geweldig. Deze gebouwen leveren vaak bijzondere (en grote) ruimtes, laten gave architectonische details uit het verleden zien en ze vertellen een verhaal. Dat verhaal maakt mij nieuwsgierig. Wat is er vroeger gebeurd in dit gebouw. Ik vind het dan ook erg fijn dat er momenteel veel oude gebouwen worden ‘hergebruikt’. Zeker wanneer dit gebeurt met liefde voor het bovenstaande, zodat het gebouw een verhaal blijft vertellen, ons zijn spannende details laat zien, maar toch helemaal klaar is voor gebruikers van nu en van de toekomst.
Toen ik dus enkele weken geleden in Leeuwarden moest zijn koos ik dan ook voor de oude Blokhuispoort gevangenis als overnachtingsplek. In een deel van dit gebouw dat nu dienstdoet als cultureel bedrijvencentrum is het Alibi Hostel (jup, toepasselijke naam) gevestigd. Ik hoefde dus niet letterlijk achter slot- en grendel om de sfeer van de oude gevangenis te ervaren.
Zo’n jaar of twintig geleden (het doet pijn om dit op te schrijven, want ik voel me nu echt heel oud) ben ik als student naar Leeuwarden verhuisd. Ik woonde toen op steenworp afstand van de Blokhuispoort, die toen nog dienstdeed als huis van bewaring. Ik kwam hier dagelijks langs, wanneer ik van mijn huis naar de hogeschool of de stad fietste. Kortom de buitenkant van het gebouw kan ik dromen.
Dat maakte het extra leuk om het nu – nadat ik al bijna 15 jaar niet meer in Leeuwarden woon – weer eens terug te zijn in de stad en dit complex van binnen te mogen bewonderen. En ik was dan ook blij verrast door het hotel, de bieb en het grand café dat in het complex is gevestigd. Overal zijn details van het originele gebouw bewaard gebleven en merk je nog steeds dat je in een gevangenis (of huis van bewaring, what is in a name) rondwandelt. Zo slaap je bij Alibi in de cel en zie je ook op andere plekken in het gebouw nog vele originele details terug. Wel is de boel natuurlijk behoorlijk gemoderniseerd en is er wat meer glas en openheid toegevoegd. Naast dat dit zorgt voor meer licht en prettigere ruimtes geeft dit het gebouw ook een moderne touch.
Ik vind het een zeer geslaagde transformatie en vond zo’n nachtje in de cel een prima uitvalsbasis om Leeuwarden te (her)verkennen. De onderstaande beelden heb ik geleend van TWA architecten die de transformatie van dit complex in opdracht van BOEi hebben uitgevoord. Op hun website vind je meer informatie over het gebouw en de transformatie en vind je nog meer beelden van het complex en de bieb, het hostel en de smederij in het bijzonder.