5 tips voor kleur in je interieur

Een van mijn specialiteiten als interieur designer is het zoeken van het perfecte kleurenpalet voor in jouw huis. Waar jij waarschijnlijk begint met een wit canvas begin ik te denken vanuit kleur. En welke kleur dat is, dat hangt natuurlijk helemaal af van jouw wensen en voorkeuren. Dat kan een opvallende heldere kleur zijn maar een ‘greige’ of andere natureltint. Vervolgens stel ik een palet samen van zo’n 4 tot 6 kleuren die samen het werk doen voor jouw interieur. Zodat de kleuren perfect op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken in het creëren van sfeer. Hieronder een aantal tips voor als je zelf na gaat denken over kleur.

1. Begin met kleur

De meeste mensen beginnen hun interieur met wit en voegen daar kleur aan toe. Het resultaat is dan (vaak) een huis met veel wit en her en der een gekleurde muur. Hoewel dit soms erg mooi kan zijn is het vaak niet heel sfeervol. Door te beginnen bij de kleur die jij voor die ruimte in gedachten hebt, kun je vervolgens zoeken naar tinten die er goed bij passen. En vaak zie je dan dat er dan betere alternatieven zijn voor wit.

2. Wit is niet neutraal

Vaak wordt wit als basis gekozen omdat dit een neutrale kleur is, die je overal mee kunt combineren. En het antwoord is ja… en nee (vooral nee ;-)). Wit kun je overal mee combineren, maar wit steekt altijd scherp af naast kleur en is daarmee dus zeker niet neutraal. Je creëert meer rust door twee kleuren ton-sur-ton (waarbij de ene dan dus heel licht) naast elkaar te plaatsen of in (sommige gevallen) een ‘greige’ tint te gebruiken.

3. Maak een kleurenpalet

Zoals hierboven al wel blijkt, is het altijd verstandig om een palet aan kleuren samen te stellen. Dit doe ik eigenlijk altijd per ruimte, maar ik probeer wel te zorgen dat verschillende ruimtes in huis op elkaar aansluiten. Voor het maken voor kleurenpaletten zijn meerdere manieren. Zelf kies ik vaak een palet van vier tot zes kleuren, waarbij ik nadenk over dé kleur (de kleur die je in deze ruimte wilt toepassen), een tweede kleur (die hier goed bijpast dat kan ton-sur-ton of juist een andere tint in dezelfde kleursterkte) een basiskleur (vaak een lichte kleur tegen het wit aan) en één of twee accentkleuren (deze zijn vaak wat meer aanwezig en komen bijvoorbeeld terug in accessoires). Een andere methode is de 60/30/10-methode van Histor MY color. Hierbij stel je een palet samen van drie kleuren waarbij je uitgaat van een verdeling in percentages: hoofdkleur (60%), nuancekleur (30%) en accentkleur (10%).

4. Gebruik texturen

Kleur gaat verder dan verf op de muur. Het komt terug in behang, gordijnen en je inrichting zoals de stof van je bank. En juist die verschillende materialen en de daar bijbehorende texturen maken je interieur spannend. Zeker wanneer je kiest voor een ton-sur-ton kleurenpalet of houd van beige-tinten is het belangrijk om hier goed over na te denken. Daarnaast kan het ook een goede oplossing zijn voor grote oppervlakken. Door een behang met een textuur te kiezen is de kleur dynamischer dan wanneer deze vlak op de muur is geschilderd. Dit maakt het vaak net iets spannender en sfeervoller, zeker in combinatie met goede verlichting.

5. Durf!

Durf je te laten gaan, juist een hele ruimte voorzien van kleur levert vaak een sfeervoller en rustiger beeld op dan enkel een muur of object te schilderen in de hele ruimte. Probeer dus de grenzen op te zoeken van je comfortzone, dit levert vaak de mooiste interieurs op. En schrik niet als de eerste kleur op de muur gaat. Hoe licht of neutraal ook, dat is altijd even heftig. Beoordeel de kleuren pas als alle muren geverfd (of behangen) zijn en de ruimte is ingericht. Dan pas zie je het totaalbeeld en zijn de kleuren (als het goed is) perfect in balans.

Ben je na het lezen van deze tips wel aan kleur toe, maar weet je nog niet precies welke kleur of twijfel je over de aanpak? Stuur mij dan een e-mail of whatsapp-bericht, dan kijk ik hoe ik jou verder kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.