Ik mocht mijn design-hart ophalen bij Thonet

Naast mijn professionele interesse in interieur en daarmee ook meubels is het ook een persoonlijke liefhebberij. Ik kan intens genieten van goed ontworpen interieurs en meubels. En daarbij gaat mijn hart in het bijzonder sneller kloppen van designklassiekers. Producten die veelal rond de eerste helft van de vorige eeuw zijn ontworpen. Het moment waarop de industrialisatie flink op gang was en massaproductie de norm werd; het moment waarop goede en mooie meubels voor vrijwel iedereen beschikbaar kwamen.

In deze periode waren er een groot aantal creatieve innovatieve ontwerpers (denk aan Eames, leden van het Bauhaus, een aantal Scandinavische bekenden en natuurlijk ook Thonet) bezig om nieuwe materialen en nieuwe technieken te vertalen naar producten die functioneel, mooi en betaalbaar waren. Deze producten werden ontworpen met hart en hoofd. En dat zie je eraan af. Nog steeds, want veel van deze producten worden nog steeds dagelijks verkocht. En zijn mede dankzij hun eenvoud en ambacht nog steeds graag geziene gasten (al dan niet als goedkopere replica) in vele interieurs.

Toen ik enkele weken van Designlinq een uitnodiging voor een bezoek aan Thonet in mijn mailbox vond, meldde ik mij dan ook direct aan. Niet alleen vanuit professionele interesse, maar zeker ook vanuit mijn liefde voor design en vakmanschap. Afgelopen donderdag was het dan zover.

Thonet 214

Na een warm ontvangst, de verplichten corona-checks en een lekker kopje koffie nam Coen Verhoef, verantwoordelijk voor Thonet Nederland en België ons mee in de Thonet-beleving. Letterlijk door ons de verschillende producten in de Thonet Concept Gallery te laten zien in het Amsterdamse IJburg – en volgens eigen zeggen de mooiste Thonet showroom van Europa. En figuurlijk door de verhalen te delen over het ontstaan van de organisatie en natuurlijk de stoel. Een beetje interieur liefhebber weet natuurlijk meteen dat het gaat om de meest verkochte stoel ter wereld; de Thonet 214 Bentwood Chair. Een stoel die nog altijd een belangrijke inspiratiebron vormt voor de ontwikkeling van de collectie. Zo kregen wij een prototype te zien van stoel 520, die vanaf deze maand in productie wordt genomen. En hoewel het een gestoffeerde stoel betreft, zie je in de gebogen uitsparing in de rug van de stoel duidelijk het verwantschap met de stoel waar Thonet haar bestaansrecht aan te danken heeft.

Vakmanschap

Het bedrijf Thonet is ontstaan vanuit de kennis en kunde om hout te buigen in de periode dat massa-productie voor het eerst mogelijk werd. Dit leidde tot een zeer goede balans in vakmanschap en commercie, waarbij het bedrijf nooit de liefde voor het product en misschien nog wel belangrijker het proces (de ontwikkeling van het product) uit het oog is verloren. Want hoewel veel zaken inmiddels machinaal vervaardigd worden, gebeurt het buigen van het hout nog altijd op de manier zoals ze dit 200 jaar geleden hebben bedacht. Puur en alleen omdat ze het hout niet alleen buigen (dat kan machinaal) maar ook met de structuur mee draaien. Daarmee krijgen de stoelen met een gebogen houten frame hun unieke uitstraling en – niet onbelangrijk – hun onverwoestbare kwaliteit. Want naast een esthetische waarde draagt deze techniek vooral ook bij aan de sterkte van de constructie. Dit vakmanschap wordt nog altijd door mensenhanden gedaan. Er zijn op dit moment zes vakmannen die deze techniek beheersen die jouw Thonet 214 van begin tot eind van het productieproces begeleiden.

Ditzelfde vakmanschap komt natuurlijk ook terug in de andere producten uit de collectie. Producten die al meer dan een eeuw in de collectie zitten, zoals de 214 Bentchair en de Bauhaus collectie; een serie meubelen met een frame gemaakt van gebogen metalen buizen. Maar ook ontwerpen die relatief jong zijn of nu zelfs nog moeten worden bedacht. De liefde voor vakmanschap, kwaliteit en comfort zie je terug in elke product dat in showroom staat.

Nieuwe liefde

Ik kwam als nieuwsgierige liefhebber en ik vertrok als fan. Ik dacht dat een bezoek aan Thonet vooral een feest der herkenning zou zijn, en dat was het deels gelukkig ook. Ik had alleen niet verwacht dat ik ook zoveel nieuws zou zien en horen. Zo heb ik veel inspiratie opgedaan voor wat betreft project meubilair en ben ik ter plekke verliefd geworden op de in 2007 ontworpen houten 404. Een op het eerste gezicht ‘eenvoudige’ houten stoel. Maar als je er eenmaal gaat zitten of hem van dichterbij bekijkt (en kijk dan zeker ook even onder de stoel) weet je meteen, waarom deze stoel mijn hart gestolen heeft. Want hoewel volledig van hout heeft deze stoel het zitcomfort voor lange avonden tafelen, een middag achter je bureau of zelfs om ontspannen een boek in te lezen. En het leuke, hij is zoals vrijwel alle objecten in de collectie, in vele varianten verkrijgbaar. Dus je kunt het helemaal naar eigen wens samenstellen.

De beelden het filmpje zoals hierboven gebruikt, heb ik allen geleend van Thonet. De beelden hieronder heb ik zelf gemaakt tijdens mijn bezoek aan de showroom.