by lotte 4 september 2022

Interieurtip: varieer met ronde vormen

Is het je wel eens opgevallen dat je woning – en vaak ook je interieur – vooral uit rechte lijnen bestaat. Denk aan de ruimte zelf, de keuken en het overgrote deel van de meubels. Op zich niets mis mee. Maar een paar ronde of organische lijnen kunnen je interieur wel een stuk spannender en een beetje zachter maken. Maar hoe dat je dat nu precies dat combineren van vormen.

Je kunt nu natuurlijk heel rigoureus een aannemer bellen en om een ronde uitbouw vragen, maar ik denk dat we over het algemeen moeten accepteren dat de basis, zoals de vorm van de ruimte en zaken als de keuken (hoewel die natuurlijk zeker ook in andere vormen kan) uit rechte lijnen en elementen bestaat. En dat je de vormen dus vooral toevoegt in de aankleding van de ruimte.

Dit kan van wandbekleding tot meubels en van vloerkleed tot accessoires. Het is maar net hoe ver je wilt gaan. Maar een eettafel, bijzettafel of een vloerkleed lenen zich vaak erg goed voor ronde of organische vormen en maken dan gelijk een behoorlijk verschil.

Dus heb jij een hoekbank leg dan in plaats van een rechthoekig kleed eens een rond kleed onder je bank en moet je een nieuwe eettafel kies dan eens voor een ovalen of afgeronde tafel. Die laatste beidt niet steeds de ruimte van een rechthoekige tafel maar heeft wel een mooi rond effect. ⁠

Kleiner beginnen?

Je hebt natuurlijk echt ruim keuze uit ronde bijzettafels. Die zijn inmiddels nauwelijks meer weg te denken. Zelf vind ik het leuk om te spelen met maten maar ook met vormen. Ik voeg graag de kleurrijke ovalen Plateau bijzettafel van Fést Amsterdam toe in mijn ontwerpen. En tegenwoordig heb je ook veel leuke tafels in een blob-vorm, zoals de Slot Coffee Table van Studio Henk of de Volterra van de Rebellenclub.

Een statement maken?

Wil je je juist een groter statement maken? Niet alleen harde meubelen zijn te krijgen in ronde vormen. Zo kun je natuurlijk ook voor een bank gaan in een organische vorm of een stoel die lekker ronde vormen heeft. Kijk maar eens naar de Tallin bank en fauteuil van de Rebellenclub of droom weg bij La Mamma van B&B Italia.

Er zijn natuurlijk nog wel honderd mogelijkheden om vormen in je interieur toe te passen. Van verlichting, tot een muurschildering of decoratie. Het gaat te ver om het hier allemaal te bespreken. Maar ik voeg hieronder graag nog wat mooie beelden toe ter inspiratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.